Denne artikel er delt af Johanne Breum Jacobsen

Informations abonnenter har betalt for artiklen, men Johanne vil gerne give dig mulighed for at læse den.

Baggrund
Læsetid: 8 min.

Sanktionerne virker, men det har ikke ført til øget modstand mod Putins styre

Vestens sanktioner mod Rusland er begyndt at bide sig fast i form af faldende olieindtægter og dyrere indkøb af varer fra lande, der er villige til at handle. Det har dog indtil videre ikke smittet af på russernes syn på deres leder
Med sanktionerne er levestandarden for almindelige russere blevet lavere, siger eksperter, der vurderer, at den vil blive yderligere forværret, så længe sanktionerne presser den russiske økonomi.

Med sanktionerne er levestandarden for almindelige russere blevet lavere, siger eksperter, der vurderer, at den vil blive yderligere forværret, så længe sanktionerne presser den russiske økonomi.

Alexander Manzyuk

Udland
15. marts 2024
LYT ARTIKLEN
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Johanne Breum Jacobsen læser Information

Måske skulle du også prøve?

Vi vil gerne give dig muligheden for at læse og lytte til seriøs, sjov, kritisk, idérig, afslørende, udfordrende, fri og uafhængig journalistik.

Prøv Information gratis i en måned.

Prøv Information nu

Noget har forandret sig. I supermarkedet er Coca-Cola og Schweppes skiftet ud med russiske ækvivalenter. Folk kører rundt i kinesiske biler eller rustne skrammelkasser, som ikke har set skyggen af en mekaniker længe. Og det er blevet tiltagende sværere at sælge en lejlighed, mens lejepriserne er skudt i vejret.

»Folk bekymrer sig over prisstigningerne. De er bange for uvisheden om fremtiden, for den er slet ikke tilregnelig. Folk planlægger deres liv en uge eller måske en måned frem, for ingen ved, hvad der vil ske om et halvt år,« fortæller Sergej.

Han bor i Moskva. Det har han gjort i mange år, og siden krigen brød ud i Ukraine, har han løbende fortalt Information om sine oplevelser med at måtte bryde med venner og familiemedlemmer, fordi de har vidt forskellige opfattelser af krigen.

Sergej er ikke hans rigtige navn, men Information kender hans identitet. Han er modstander af Ruslands krig i Ukraine og af Putins regime og har tidligere arbejdet som journalist. Nu overvejer han, om han skal gå ned og stemme til det russiske præsidentvalg, der begynder fredag.

»Jeg har ikke bestemt mig endnu,« siger han.

I slutningen af sidste år støttede han op om journalisten Jekaterina Duntsovas valgkampagne, men i december blev hendes kandidatur afvist af den russiske valgkommission, der hævdede at have fundet en række fejl i Duntsovas ansøgning.

Siden kom en anden kandidat til, krigsmodstanderen Boris Nadezjdin, som også endte med at blive fældet af kommissionen. Nu overvejer Sergej at vise sin modstand mod Putin ved at sætte sit kryds ved Vladislav Davankov, som han synes virker som den mindst krigeriske af de kandidater, der er blevet godkendt af valgkommissionen.

På søndag, som er sidste valgdag, vil han deltage i en protestaktion, som blandt andre Navalnyjs enke, Julia Navalnaja, har opfordret kritikere til at deltage i. Aktionen går ud på at møde op præcis klokken 12 for at overvælde valgstederne.

»Det er den eneste form for offentlig politisk aktivitet, der er mulig i det nuværende Rusland,« siger Sergej.

Dystert bagtæppe

Det billede, som han tegner af livet i det sanktionsramte Rusland, hvor inflationen er høj, og hvor varerne i supermarkederne ser anderledes ud, er bagtæppet for det russiske præsidentvalg denne weekend.

Det finder sted på et tidspunkt, hvor Rusland befinder sig i et mørkt kapitel af sin egen historie. Hver dag bliver hundredvis af russiske soldater dræbt eller såret på slagmarken i Ukraine. Russernes frihedsrettigheder er blevet indskrænket gevaldigt. Og for nylig vedtog EU sin 13. sanktionspakke.

Netop sanktionerne har siden krigens begyndelse spillet en central rolle i Vestens modsvar på Ruslands invasion. Men mere end to år efter, at de første sanktioner blev indført, diskuteres det stadig, om de overhovedet virker efter hensigten:

»Der har været et ønske, der har handlet om at nedbryde den russiske økonomi og gøre Rusland ude af stand til at fortsætte krigen. Det florerede især under de tidlige dage af invasionen, men det har været temmelig urealistisk i forhold til, hvad man rent faktisk kan opnå med sanktioner,« vurderer Filip Medunic, der er sanktionsekspert i tænketanken European Council of Foreign Relations.

Som bekendt udeblev det store økonomiske kollaps, og den russiske økonomi har vist sig mere modstandsdygtig, end mange havde forventet. Alligevel tyder det på, at sanktionerne faktisk virker efter hensigten, vurderer Iikka Korhonen, der er chef for den finske centralbanks institut for vækstøkonomier (BOFIT).

»Hvis vi sætter spørgsmålet om, hvorvidt vi har været i stand til at reducere de ressourcer, som Rusland har til at føre krig, som målestok, vil jeg mene, at vi er lykkedes i en vis udstrækning,« siger han.

Den vurdering bakkes op af Filip Medunic. Vurderer man effekten ud fra de mål, der blev defineret med sanktionerne, kan man se, at effekten er blevet større over tid, siger han. For eksempel et mål om at begrænse Ruslands adgang til avanceret, vestlig teknologi, som kan bruges på slagmarken.

»Vi kan se effekten ved, at Rusland danner tættere relationer til stater, som er villige til at forsyne dem med forskellige komponenter, og vi kan se en stor stigning i Ruslands import af komponenter, for eksempel halvledere fra Kina og andre lande. Det har gjort det sværere og dyrere for Rusland at skaffe disse komponenter,« siger han.

Et andet mål har været at nedbringe de russiske indtægter fra eksport af fossile brændsler.

»Indtægterne er blevet nedbragt, især inden for de seneste tre til fire måneder. I krigens første år fungerede de stigende energipriser som en slags stødpude, der beskyttede Rusland og medførte højere indtjening. Den virkning er aftaget nu, og prisloftet på russisk olie bliver mere og mere effektivt,« siger Filip Medunic.

Faldende olieindtægter

Indsatsen for at bremse Ruslands indtjening fra sin største indtægtskilde, nemlig olieeksporten, begyndte i krigens første år, da EU’s omdiskuterede olieembargo trådte i kraft. Året efter indførte Vesten et såkaldt prisloft på russisk råolie på 60 dollar per tønde.

Trods de stigende oliepriser i kølvandet på invasionen ser tiltagene ud til at have virket, og Rusland har nu mistet 113 milliarder dollar i eksportindtægter siden krigens begyndelse som følge af oliesanktionerne. Sådan lyder et estimat i en ny rapport udarbejdet af en international arbejdsgruppe nedsat af Kyiv School of Economics.

Det er mange penge, men når tabet ikke er endnu større, skyldes det, at Rusland som forventet fik omdirigeret en stor del af eksporten til Kina og Indien, som nu aftager næsten 80 procent af den råolie, som Rusland eksporterer.

»Men vi kan se på den kinesiske tolddata, at de stadig betaler fem-seks procent mindre for russisk råolie, end de gør for den råolie, de importerer andre steder fra. I Indiens tilfælde er rabatten mindst lige så stor,« siger Iikka Korhonen.

Handlen foregår altså i høj grad på de asiatiske køberes præmisser, og indtjeningen herfra er langt mindre end den, som Rusland tidligere kunne høste gennem handel med købere i Europa. På den måde forstærkes effekten af oliesanktioner for hver måned, der går, siger Filip Medunic.

»Så det (stigningen i Ruslands olieeksport til Indien og Kina, red.) har været en midlertidig metode til at erstatte noget af den tabte indtjening, for den gør det ikke muligt for Rusland at gøre op for hele tabet.«

De faldende olieindtægter fik for nylig Putin til at løfte sløret for et eftersyn af det russiske skattesystem efter præsidentvalget, og ifølge mediet Bloomberg er der overvejelser om at indføre skattestigninger til sommer, hvilket forventeligt vil kunne indbringe hele 44 milliarder dollar.

Konkret forlyder det, at man hæver indkomstskatten fra 15 til 20 procent og fra 13 til 15 procent for personer med en indtægt på over henholdsvis fem millioner og en million rubler, ligesom man overvejer at hæve selskabsskatten fra 20 til 25 procent.

Samtidig er der blevet introduceret en ny metode til at udregne olieeksporterende virksomheders basisindtægter, siger Filip Medunic.

»Hvilket i bund og grund er et forsøg på at skærme de indtægter, som staten har fra disse virksomheder, fra udsving i virksomhedernes indtjeninger, så de enten tvinges til at kræve højere priser eller må betale af egen lomme.«

Levestandarden

Men selv om olieindtægterne er faldende, og det russiske styre nu ser ud til at tage drastiske midler i brug for at kompensere for tabet, formåede den russiske økonomi at vokse med over tre procent sidste år, ifølge IMF, som ligeledes forudser en vækstrate på 2,6 procent i 2024.

Det er primært et resultat af Ruslands omstilling til krigsøkonomi, vurderer eksperterne.

»Rusland har skruet drastisk op for produktionen af militært udstyr, og lønningerne er steget i de strategisk vigtige sektorer. Det har ført til øget konkurrence mellem virksomhederne på grund af mangel på kvalificeret arbejdskraft,« siger Filip Medunic.

Samtidig er inflationen fortsat høj, hvilket har ført til en nedgang i levestandarden hos de russere, der ikke arbejder i de brancher, hvor lønningerne er stigende.

»For almindelige russere er levestandarden blevet lavere,« siger Iikka Korhonen og henviser blandt andet til det indskrænkede udvalg af forskellige varer og meget begrænsede muligheder for at rejse. Men der er regionale forskelle på, hvordan folk er blevet ramt.

»Vi kan tydeligt se, at i de fattige regioner, der har sendt mange mennesker afsted for at kæmpe i Ukraine, for eksempel Burjatia og Tuva, der har folk fået betydeligt større opsparinger i banken.«

Skal man udpege den gruppe, der er blevet ramt hårdest af Vestens sanktioner, er det sandsynligvis middelklassen, som ikke udgør en særligt stor andel af befolkningen. Det vurderer Sergej Utkin, der har været politolog i Moskva, men som flygtede til Danmark i 2022 efter at have fordømt Ruslands krig mod Ukraine.

»Det er dem (middelklassen, red.), der har lidt mest. De havde ambitioner og en livsstil, som er blevet ramt. For majoriteten af russerne, som heller ikke havde ret meget inden fuldskalainvasionen, er tabet nok ikke blevet følt så stort. De får stadig løn og kan stadig købe de basale fornødenheder, de har behov for, selv om de bliver produceret af andre virksomheder,« siger Sergej Utkin, der i dag er ansat ved Syddansk Universitet.

Ser man et par år frem i tiden, er det ikke usandsynligt, at russerne vil blive ramt hårdere på deres levestandard, selv om det ikke i sig selv var et mål med sanktionerne, vurderer Filip Medunic, som nævner pensioner og det sociale område som nogle af de områder, der kan tænkes at blive ramt.

Men faldende levestandard er ikke lig med en øget modstand mod Putins styre, understreger Sergej Utkin. Hver gang folk tænder for de statskontrollerede tv-kanaler, bliver de fodret med budskabet om, at Rusland befinder sig i en skæbnestund, hvor livet bliver en smule sværere, men at det snart bliver nemmere igen.

Når russerne synes, at sanktionerne og restriktionerne er irriterende, peger mange derfor fingre af Vesten og ikke af deres egen regering, vurderer Utkin.

»De drager ikke den logiske slutning, at hvis de skal af med disse restriktioner, må de afslutte krigen.«

Af den grund har sanktionerne heller ikke ført til noget øget pres på Putin fra befolkningen op til præsidentvalget, vurderer han.

»Men Putin har uden tvivl et mål om at fremstille Ruslands økonomiske modstandsdygtighed som en af de vigtigste årsager til sin overordnede succes. Skal det lykkes, er han også nødt til at håndtere de flaskehalse, sanktionerne skaber.«

Følg disse emner på mail
Kim Folke Knudsen

@Konflikten med Rusland vil fortsætte, så længe Vladimir Putin er ved magten

Vestens dilemma: Vi er påført en konflikt, hvis udgang er ukendt.

Ingen - undtagen gale regimer ønsker en Kernevåben krig, men vi har ikke valgt dette skakspil og de skaktræk som modparten russerne har trukket over adskillige år.

Den Russiske Konføderations ambitioner er ikke kun et spørgsmål, om hvor grænsen skal gå mellem Ukraine og Rusland. Ambitionerne er meget mere vidtgående.

At få NATO til at bryde sammen.

At få EU til at bryde sammen og blive erstattet af et småstats Europa, hvor Rusland kan spille de europæiske nationer ud mod hinanden, og herved gradvist opbygge en bufferzone af russisk venlige nationer i Europa. Det vil få direkte sikkerheds konsekvenser for en række østeuropæiske nationers fremtid, som i dag er medlemmer af både EU og NATO.

At indføre et totalitært regime ny stalinisme i de nationer, som Rusland får kontrol over med deres ekspansive krige i eksempelvis Syrien, Georgien, Ukraine og i Afrika.

At få Kreml Regimets store fjende USA ned med nakken på Verdensplan, så Rusland kan opbygge en ny totalitær status som # Verdens Supermagt # på deres præmisser. De vil tippe magtbalancen i Verden gerne vil en af russerne ønsket tæt alliance med Kina. Kinas interesser heri er i sandhed tvivlsom.

Vi ser samtidig en udvikling i Den Russiske Konføderation, som definitivt har afsluttet enhver tilnærmelse til #Vesten# og medført et tilbageskridt i Den Russiske Konføderation til et stalinistisk diktatur med massiv undertrykkelse af den russiske befolkning. Den russiske Præsident Vladimir Putin er den russiske diktator Josef Stalins moderne genfærd.

Krigsretorikken fra Rusland har nået nye højder, hvor Regimet i Kreml som det eneste regime på Jordkloden truer omverdenen med brug af deres Kernevåben. Ingen andre Kernevåben bærende nationer har opført sig på en så uansvarlig og hensynsløs måde. Der er tale om ren afpresning. Rusland her hermed anbragt sig selv helt udenfor det internationale Verdenssamfund og de internationale konventioner for samarbejde mellem Verdens nationer.

Derfor forholdet til Den Russiske Konføderation vil så længe det nuværende regime er ved magten være kølet ned til tilstanden under # Den Kolde Krig # i perioden 1945-1956.

Hvis Vesten vælger at lukke øjnene og afbryde støtten til Ukraine, så står vi med en fred der minder om freden i perioden 1938-1939 den sidste fredstid inden udbruddet af den 2. Verdenskrig. Der vil ikke gå lang tid, inden konflikten vil sprede sig til russiske forsøg på at gribe magten i andre europæiske nationer. Med andre ord: Vi kan ligeså godt anlægge en strategi, som begrænser russisk indflydelse på Verdensplan mest muligt svækker deres økonomi mest muligt og inddæmmer alle tilløb til russisk ekspansion andre steder.

George Kennan inddæmningsstrategi fra perioden under den kolde krig virker oplagt i dette tilfælde. Heller gribe til inddæmning nu end vente på, at Rusland via nye erobringer får flere og flere vasalstater lagt under Kreml Regimets diktatur.

Hvad indeholder en inddæmningsstrategi.

Oprustning i USA og NATO landene så vi sikrer en overvældende materiel teknologisk overlegenhed overfor den russiske flåde, hær og luftvåben.

Modernisering og udstationering af Kernevåben i flere europæiske lande for at afbalancere den russiske modernisering af Kernevåben i Kaliningrad Regionen, Hviderusland, og i selve Rusland. Kreml Regimets oprustning på Kernevåben har stået ubesvaret hen i årtier.

Et langsigtede program for koordinering og udbygning af de europæiske nationers rustningsindustri herunder koordinering af materiel udbygning og udvikling.

Et langsigtede program for udvikling og modernisering af Kernevåben og konventionelle missiler og hypersoniske våben på såvel forsvarssiden som på udvikling af hypersoniske missiler, hvor russerne for tiden ser ud til at være teknologisk foran Vesten ?.

Et langsigtet program for udvikling af et digitalt forsvar mod cyber angreb.

Et langsigtet program for udvikling af det civile beredskab i en sandsynlig krigstid.

Etablering af Ukrainske enheder under NATO kommando, så disse samtidig ville kunne indgå i NATO, såfremt Ukraine deles i et Vest Ukraine og et Øst Ukraine. Vest Ukraine sikkerhed kræver, at de såvel er medlem af EU som NATO. Et Vest Ukraine uden tilstrækkelige sikkerhedsgarantier er det som samme som en invitation til et fornyet russisk angreb på resten af Ukraine.

Den økonomiske blokade af Den Russiske Konføderation, Iran, og Nord Korea skal være så total som politisk muligt. Jo mindre udveksling af varer, arbejdskraft og viden jo bedre. Blokaden kan kun lempes, hvis der indtræder et nyt regime i Rusland.

Økonomiske sanktioner kan ikke stoppe en krig eller forebygge at en krig udbryder. Økonomiske sanktioner kan over lang tid svække den magt, som truer vores sikkerhed og dermed sætte den magt i en svagere udgangsposition ved et krigsudbrud.

Derfor skal sanktionerne vedvare udover krigen om Ukraines eksistens lige så længe Kreml Regimet ikke er fjernet eller forandret til det bedre. Sanktionerne skal gøres så vidtgående som overhovedet muligt og ligeså omfatte nationer, der har lidt for tætte bånd til Den Russiske Konføderation.

Arbejdskraft fra nationer med for tætte forbindelser til Den Russiske Konføderation skal have begrænset deres adgang til EU mest muligt og om nødvendigt slet ikke have adgang til EU. Undtaget er russere og dissidenter, som er flygtet fra de her regimer.

Politisk støtte til de russiske dissidenter og til virksomhed som fremmer demokrati og frihed i hele Den Russiske Konføderation. Vesten skal aktivt støtte de oppositionelle og modige frihedskæmpere i og udenfor Rusland, som ønsker et Rusland på reformkurs og et mere fredsommeligt Rusland i fremtiden. Det ønsker vi andre i Vesten.

Vesten skal under ingen omstændigheder underskrive aftaler med Kreml Regimet om nye grænser, der er til fordel for Den Russiske Konføderation. Vi er forbi den mulighed nu- Det er udelukket med alle de russiske trusler og deres krigsførelse. Hvis Russerne vil have forståelse for deres krav på Krim og Regionerne øst på i Ukraine, så skulle de ikke have undladt dette overfald på en suveræn nation Ukraine, der aldrig på nogen måde kan true Den Russiske Konføderation. Russerne havde med Minsk aftalerne og Normandi forhandlingerne og senest forhandlingerne i Istanbul en mulighed for at finde en diplomatisk mindelig løsning om spørgsmålet om Ukraines øst grænse og de russisk sproget borgeres vilkår i Ukraine. Den mulighed har Kreml Regimet forspildt og ødelagt med deres folkeretsstridige overfald på Ukraine. Det kan hænde i den sammenhæng at der var enkelte vestlige nationer USA, som gav Ukraine et dårligt råd i den sammenhæng. Men nu er muligheden forpasset og russerne har ikke udvist nogen seriøs interesse for at lade angrebskrigen fra deres side erstatte af et diplomatisk forhandlingsbord.

Rusland skal erindre at de tillod Ukraines selvstændighed mod at Ukraine afleverede deres kernevåben til Rusland. Denne aftale er nu brudt af Den Russiske Konføderation med det helt forudsigelige resultat, at vi får en oprustning uden lige om Kernevåben. Mange nationer stoler ikke længere på Kernevåben garantierne slet ikke fra Rusland men heller ikke fra et politisk svækket USA. Resultat flere nationer er nu kandidater til at opbygge et nyt arsenal af nødvendige Kernevåben for at opbygge en tilstrækkelig national afskrækkelse.

I Europa er en modernisering og større udbygning af Kernevåben arsenalet en nødvendighed som følge af den russiske atomare trussel for nuværende.

Det skal selvfølgelig understreges, at NATO er en forsvarsalliance og at NATO militære kapacitet alene skal forebygge en krig ikke udløse en krig.

Det skal understreges at relationerne til Kreml Regimet ikke indebærer territorielle krav fra Vesten mod selve Den Russiske Konføderation, så længe NATO og USA ikke befinder sig i en direkte Verdenskrig med Den Russiske Konføderation.

Kreml Regimet kan til enhver tid afslutte dette triste forløb ved at rømme alle de dele af Ukraine, som de har erobret siden hin Torsdag den 24. Februar 2022 uden at der stilles russiske tillægskrav. Sker det så er forhandlingsbordene klar at vende tilbage til i Minsk, Istanbul eller et tredje sted, hvor det måtte være.

Fra den gang Torsdag den 24 Februar 2022, hvor vestlige journalister endnu kunne rapportere fra Rusland relativt ikke censureret. Det forekommer som om, det er ti år siden.

CNN udsendelse fra Belgorod Regionen RUS Journalist Frederik Pleitgen og fra Kharkiv UKR Journalist Sam Kiley, Torsdag den 24 Februar 2022:

https://www.youtube.com/watch?v=aMp8rEmjZC0

VH
KFK

fin egenfeldt

Jeg læser dit indlæg sådan at du mener at "vesten" er uskyldige i den øjeblikkelige katastrofe. En opdeling i os - de gode og dem - de onde er benzin på bålet. Er det den retning du mener vi skal gå?

Niels Peter Nielsen, Klaus Alexander og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Niels Peter Nielsen

Da Vestens sanktioner mod Rusland vistnok var tænkt som et våben til at få befolkningen gjort tilstrækkeligt sure på Putin, så han kunne væltes ved et valg, må man vel konkludere, at de kun har udøvet en kollektiv afstraffelse af det russiske folk i form af lavere levestandard (især for middelklassen).
Men Putin bliver angiveligt siddende på magten de næste 6 år.
Så det er ikke stop for krigen, man har nået ad den vej.
Snarere tror jeg, at russernes evne til at klare sig med andre handelspartnere (fx BRIKS-landene) skærpes eller at blive selvforsynende, som vi så med hvedeproduktionen ved en tidligere sanktion.
Våben og krig er en primær BigBusiness for USA, og måske er der i virkeligheden heller ikke nogen ægte interesse fra NATO/Vestens ledere i at få stoppet krigen, når vi så Boris Johnson (på vegne af USA) forpurre den delvist underskrevne fredsaftale i april 2022.
Hvilke initiativer til fredsaftaler har der ellers været på bordet?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis